Sütlaç Tarifi
SÜTLAÇ TARİFİ
50 gr Tereyağı
100 gr Krema
100 gr Haşlanmış Pirinç
45 gr Nişasta
45 gr Süt
-Süt, şeker, tereyağı ve krema bir tencerenin içinde kaynamaya bırakılır.
- Bir kabın içinde nişasta ve süt karıştırılır ve süt kaynadıktan sonra yaptığımız bu karışım süte ilave edilir.
- süt 2 dakika daha kaynatılır.
- Daha sonra haşlanmış pirinç de eklenerek bir kez karıştırılıp hazırladığımız 6 adet sütlaç kasesinin içine eşit bir şekilde paylaştırılır.
- Derin bir tepsinin içine su konur ve 6 adet sütlaç kasesi içine yerleştirilir.
- Önceden 240 dereceye ısıttığımız bir fırında yaklaşık 10 dakika üstü kızarana kadar pişirilir.
- fırından çıkınca soğutulup servis edilir.
SÜTLAÇ
Süt ve süt ürünleri kadim zamanlardan beri kullanılan bir hayvani gıda türüdür. Hayvancılıkla ve/veya tarımla uğraşan Türkler bu ürünü sofralarında kullanmışlardır.
Kutadgu-Bilik'de süt şu şekilde geçmektedir:
"Kımız, süt, ya tong (yüng) yag, ya yoğurt kurut!"
"Geleneksel sütlü tatlılarımızın içinde sütlacın önemli bir yeri vardır. Asıl adı, "sütlü aş"mış bir vakitler. Zamanla sütlaç olmuş. Dünyanın çeşitli bölgelerinde de sütlaç benzeri tatlılar var. Bugün en lezzetli şekline bizim topraklarımız içinde ulaştığına inandığım sütlaç, bizde de 15. yüzyılda gerçekten hala sütlü bir çorba olarak içilirmiş. Bu kıvamsız, sütlü aşla günümüz Hamsiköy sütlacı arasında dağlar kadar fark var. Karadenizli ustalar, yavaş yavaş, düşük sıcaklıkta pişmenin herhangi bir yemeği nasıl da olağanüstü kılabildiğini kanıtlıyorlar. Bugün sütlü tatlıları sevmeyenleri bile fetheden Hamsiköy sütlacının, sütünün kalitesi bir yana bırakılırsa, kuşkusuz en önemli ayrıcalığı, toprak kap içinde, fırında yavaş yavaş pişmesi. Bu sırada sütlaç sadece pişmekle kalmıyor, suyu neredeyse yarı yarıya buharlaşıyor, sütlaç giderek koyulaşıp, lezzeti yoğunlaşıyor. Sıradan muhallebicilerdeki üzeri harlı bir ateşte yakılan zavallı rakipleri gibi kömür gibi olmayıp, karamelleşiyor ve karemel tadı sütlacın daha derin tabakalarına kadar ulaşıyor."